Ideeën en plannen op papier zetten.

Door concreet Uw ideeën te visualiseren, krijgt U een duidelijk beeld van Uw voorjaarstuin. U kunt gericht budgetteren, inkopen doen, werkzaamheden in de tuin uitvoeren en eventueel professionele hulp inschakelen.

Voorjaarsschoonmaak.

Het voorjaar staat vooral in het teken van het schoonhouden van de borders. Wanneer de temperaturen oplopen, groeit het onkruid vaak sneller dan de planten. Wie een nette tuin wil hebben, doet er goed aan regelmatig

het onkruid te verwijderen. Wanneer U de tuin eerst laat vervuilen, heeft U later in het seizoen veel werk aan het verwijderen van onkruid.

Snoeien.

Wanneer de eerste planten al zijn uitgebloeid, is het tijd om te snoeien. De Forsythia en de Ribbes zijn planten die gebaat zijn bij een voorjaars snoeibeurt. Wanneer U deze snoeit, kunt U het beste een aantal takken diep

terugsnoeien, zodat U gelijktijdig de plant verjongt. Hierdoor zult U elk jaar voldoende bloem hebben, maar ook een langere levensduur van Uw struik.

Rozen snoeien.

Wanneer U de rozen wilt gaan snoeien, bedenk dan eerst welke soorten U in de tuin heeft staan. Rozen zijn onder te verdelen in struik-bodem bedekkende-patio-en stamrozen. De struikrozen hebben namelijk een andere

aanpak nodig, deze snoeit men in het voorjaar terug. Probeer 3 tot 5 stevige takken uit te zoeken en deze ongeveer 10/15 cm boven de grond af te knippen, ongeveer een halve cm. boven, daar waar een “oog” naar buiten wijst.

Een oog is een puntje met een streepje eronder, het streepje is een litteken van het afgevallen blad dat daar gezeten heeft. Verder knipt U alle eventuele iele en dunne takjes weg, omdat deze nooit volwaardige groei kunnen realiseren.

In de loop van het groeiseizoen zullen van onderuit vaak nieuwe scheuten zich ontwikkelen. Dit zijn dan weer de nieuwe takken voor het volgende jaar.

Grijsbladige gewassen snoeien.

In de periode eind maart tot begin april is het tijd voor de voorjaars snoei van de grijsbladige gewassen, zoals b.v. Lavendel, Caryopteris, Buddleja. Doe dit echter pas als de vorst echt over is!

Professionele hulp.

Heeft U grootste voorjaarsplannen of krijgt U de voorjaarswerkzaamheden niet alleen af?

Cordewener Groen is U graag van dienst. Het is echter raadzaam om tijdig contact op te nemen, het voorjaar is immers een drukke periode.